Da var dagens brygge sesion over, og som lovet, skal jeg forsøke å forklare litt mer detaljert.
Steg 1, oppvarming av vann.
Jeg tilsetter 24l vann i beerbrewen med meskekaret i. Så setter jeg piden (temperatur styringen) på 68grader.
Steg 2, knuse malt.
Jeg måler opp mengde malt, og knuser dem i maltkvernen. Passe avstand. Ikke for fint, og ikke for grovt.
Steg 3, mesking.
Når temperaturen når 68 grader, tilsetter jeg malten i maltrøret. Rører inn, for å ikke få noen tørre punkter. Så kobler jeg til pumpen fra utgangen til lokket som jeg har modifisert til et "dusjhode", og lar den renne sakte. Kontunielig resikulering, i 1 time,
Steg 4, skylling.
Jeg har, men meskingen pågår, varmet opp 10-12 liter vann til 78 grader. Jeg løfter maltrøret opp og setter det oppå kokekaret, og lar det renne av og resirkulere litt sammtidig. Så kobler jeg pumpen til vann kjelen, og skyller sakte gjennom med varmt vann for å skylle ut resten av sukkeret i malten.
Steg 5, koking.
Jeg setter pidden på 100grader og koker den i 10-10min først for å stabilisere vørten. Så tilsetter jeg først bitter hummlen, 60min kok. Så tilsetter jeg smaks hummle, 30-15min før kokeslutt, så aroma (siste minuttene) Når det er 15min igjen av kokingen, tilsetter jeg zink, gjærnæring og klarningsmiddel (supermoss, irish moss e.l)
Steg 6, Kjøling.
Noe av det viktigeste med brygging, er å kjøle ned brygget, fort. Det følger med en kjøle spiral med beerbrew 30. Denne er litt liten, men gjør jobben. Jeg koblet vann inn på den ene siden, og en slange ut fra den andre. Det tar 30-40min å kjøle ned.
Steg 7, gjæring.
Under bryggingen tar jeg et rent gjæringsfat og tilsetter litt starsan og rister det inn. Så tømmer jeg over fra kokekaret (når temperaturen har nådd rundt 20 grader). Plasker godt med vørten oppi karet for å få inn luft, slik at gjæren får nok oksygen. Så tilsetter jeg gjæren, og lar den stå 10-14 dager.
Tapp, lagre, karboniser og nyt!
Sørlibekkens hylleblomst ale | Style: Unspecified | Brewer: John P. |
Statistics | ||
Volume: | 23 liters | |
OG: | 1049 | |
FG: | ||
Alcohol: | 4.8 % by vol. | |
Colour: | 17 EBC (Amber) | |
Bitterness: | 35 IBU | |
BU/GU: | 0.71 |
Fermentables | ||
Maris Otter Pale Malt | 4200 | grammes |
Cara Munich 100 EBC | 400 | grammes |
Cara Pils 37 EBC | 300 | grammes |
Flaked Oats | 200 | grammes |
Hops | ||||||
Williamette | 4.9% | alpha | 20 | grammes | 60 | minutes |
Pacific Gem | 13.6% | alpha | 10 | grammes | 30 | minutes |
Pacific Gem | 13.6% | alpha | 10 | grammes | 15 | minutes |
Pacific Gem | 13.6% | alpha | 15 | grammes | 5 | minutes |
Pacific Gem | 13.6% | alpha | 20 | grammes | 1 | minutes |
Yeast: 1056 American Ale
Comments:
60g tørket hylleblomst 5 min før koke slutt.
Pacific gem 15min er green bullet.
(inspirert av kristiania studentenes ale)
Kjøling |
Pid |
Malt knusing. Monstermill 2 |
Varmtvann til skylling |
Koking |
Volummåler, temp. sensor og 1/2" kuleventil. (Satt i selv) |
Beerbrew 30 |
Skylling |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar