søndag 29. januar 2012

Hjemmebrygger dager på Nøgne Ø

Jeg, Puta og Morten representerte Nedre romerike bryggerlaug på Nøgne Ø sin hjemmebrygger dag. Vi fikk leie en gammelt bygårdsleilighet i Grimstad sentrum. Når vi kom frem ble vi gledelig overrasket med en kjempe leilighet med steamdusj og gjennomført gammel stil. Etter at Morten hadde servert en mørk leffe og Mikellers green gold med spansk spekepølse, bar det avsted til Apotekerrestauranten. Der fikk vi Nøgne Ø citra Ipa på fat og en knippe flaksker. Etter en stund kom det flere hjemmebryggere som tok over et rom, der vi smakte på diverse og pratet om brygging. Hyggelig kveld!

På gamle Rygene kraftverk lå Nøgene Ø ved elvekanten. Idylisk og en evig lukt av malt! Fantastisk! Vel inne var det litt kaos, etter som vi ble 85 i stede for 60 pga påmeldingsfeil.
Hyggelig foredrag med Mikeller, Ingrid Elisabeth Skistad (brygger Nøgne Ø) og Hanne Frosta (Hanne på Høyden, Bergen). Vi fikk gå omkring på bryggeriet og se på oppskrifter (brew sheets) til masse øl som gjæret der. Bryggingen av Mikellers beer geek breakfast fikk vi med oss first hand, forum med Gahr og kjøp av råvarer. Selv tok jeg med meg en 25kg sekk med Marris Otter pale malt.
Når det kom til tappingen av vørteren, var det et lite kaos uten like, men med iherding jobbing fra Nrbls glade gutter, kom vi i mål. Små fulle folk er ikke lett å styre. Vi fikk med litt over 20l vørter hjem, og jeg kjøpte Wlp005, 2 rør, og hadde oppi når jeg kom hjem. Tilsatt 1l blå java og einerbær trukket i varmt vann.

Fantastisk helg! Skal tilbake 17 mars for å levere mitt bidrag til Mikellers beer geek breakfast, som dommere skal smake på. Blir middag og fest med Nøgene Ø. Blir morro!

"Glade gutter"

Morten disker opp

Bryggeriet

Brygging av Mbgb

Mikeller selv

 Ingrid Elisabeth Skistad

Ketil, sjefen sjøl

Flaskelinja

Morten blir skitten (ekstremt ren) på henda ved sanitisering av bøtter

Puta in action

Fylling av bøteter

torsdag 19. januar 2012

Brygg #9, Sørlibekkens 80 shilling




Sørlibekkens 80 shilling Style: Skotsk Export Ale, 80 /- Brewer: John P.        
Statistics
Volume:25 liters
OG:1045
FG:
Alcohol:4.5 % by vol.
Colour:35 EBC (Deep copper / light brown)
Bitterness:29 IBU
BU/GU:0.64
Fermentables
Pale Malt 7 EBC2900grammes
Chocolate Malt160grammes
Melanoidin Malt300grammes
Wheat Malt500grammes
Flaked Wheat200grammes
Cara Pils 37 EBC300grammes
Cara Crystal 120 EBC200grammes
Munich Malt 20 EBC800grammes
Mash schedule: 62 degrees for 01 minutes, 68 degrees for 70 minutes.

Hops
Pilgrim10.5%alpha15grammes60minutes
Pilgrim10.5%alpha15grammes15minutes
Challenger7.2%alpha25grammes5minutes
Challenger7.2%alpha15grammes1minutes
Fermentation
Yeast: WLP028 Edinburgh Ale
Fermented at 18 degrees C for 10 days.
Fermented at 18 degrees C for 14 days.
Lagered at 5 degrees C for 40 days.



Denne dagen ble litt stress, da vi skulle dobbelt brygge jeg og Puta. Han skulle være håndlanger, og jeg hjelpe til det jeg kunne, mens jeg holdet min datter på 8mnd med selskap. Planen var å bruke Beer brew 30´n og det gamle oppsettet, men tynnbunnet aliminiums kjele på ny induksjonstopp funket ikke, så det ble mesking i bb30 og kjølebag, og to kokinger i bb30. Vi lagde et "dusj"hode i lokket på BB30, som fungerte kjempebra med pumpa. Vi brukte pumpa til nedkjøling også, og den er god som gull. (argh.. skal det være så vanskelig å få lagt bildene riktig? Måtte ta dem slik dem står nå)

Dobbel starter
Resirkulering
"Dusj hode"


Magnetrører
Mesking i den gode gammle boksen


Kjøling
To gode venner
Skylling
Kjøling
Skylling








onsdag 4. januar 2012

Øleskap


Da har jeg byggd øleskapet mitt en liten stund, og er nesten ferdig. Har kjøpt feil rør, 8mm vannrør, men har bestillt nye som er på vei over dammen. Borret 25mm hull igjennom skapdøren og tilpasset 2 gjennomføringer. Koblet til 2stk Perlick 525ss, litt mye skum, men håper det blir bedre med nye rør. Håndtak er på vei over dammen. Var innom vin og bar, men de solgte ikke løse håndtak.
Gjennomføring (eng: shank)




tirsdag 3. januar 2012

Tørrhumling av #8, Ipa

Da har jeg tilsatt tørrhumle i gjæringsspannet etter at den har fått roet seg litt. Folk sier at man ikke trenger å behandle hulmen før den tilsettes, men jeg dampet dem i 5 min først just in case.


Damping
East kent golding i karet